Καταναλώνουμε τριπλάσια ενέργεια για θέρμανση από τους Φιλανδούς!

Τρεις φορές περισσότερη ενέργεια για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τα αντίστοιχα της Φινλανδίας, υπό ομογενοποιημένες κλιματικές συνθήκες. Την ίδια ώρα, οι ετήσιες ενεργειακές δαπάνες των δημοσίων κτιρίων ξεπερνούν τα 450 εκατομμύρια ευρώ, ενώ δαπανώνται κάθε χρόνο περίπου 2 δις ευρώ για εισαγωγή πετρελαίου θέρμανσης.
Το 89% των κτιρίων στη χώρα μας έχουν κατασκευαστεί πριν από το 1980, χρονιά ισχύος του Κανονισμού Θερμομόνωσης. Έτσι 3.700.000 κτίρια είναι θερμικά απροστάτευτα και άρα ενεργοβόρα και μόνο με τη θερμομόνωση τους εξοικονομείται ενέργεια κατά περίπου 40%. Με μια ρεαλιστική εξοικονόμηση της τάξης του 20%-25% στη θέρμανση, μέσω της υλοποίησης δράσεων θερμομόνωσης, θα προέκυπτε εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ κάθε χρόνο.
Τα στοιχεία αυτά έδωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Μανιάτης, από το βήμα διημερίδας στη Θεσσαλονίκη για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων, στο πλαίσιο του τρίπτυχου εκθέσεων INFACOMA, MARMIN και ENERGY TECH.
"Η έξυπνη πράσινη ανάπτυξη δεν είναι απλά μια πράσινη πινελιά σε ένα γκρίζο πίνακα. Είναι ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης που διαπερνά οριζόντια και διατομεακά όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας", είπε ο κ.Μανιάτης, προσθέτοντας πως "τη σπατάλη του άναρχου, του απρογραμμάτιστου και του αεριτζίδικου έρχεται να αντικαταστήσει ο εξορθολογισμός με βάση την ποιότητα".
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα "Εξοικονομώ κατ' οίκον" ο υφυπουργός είπε πως η λειτουργία του διασφαλίζεται από διπλό μηχανισμό ελέγχου. Στο πλαίσιο αυτό, οι δικαιούχοι θα ελέγχονται από τις τράπεζες, οι οποίες στη συνέχεια ελέγχονται από το ΤΕΜΠΜΕ και τους επιθεωρητές ενέργειας.
"Έτσι εξασφαλίζουμε πλήρη αξιοκρατία και διαφάνεια, διασφαλίζοντας την αποφυγή υπόγειων συναλλαγών. Σκεφθείτε όμως πόσα παράθυρα θα έμεναν ορθάνοιχτα αν είχε παραμείνει ο αρχικός σχεδιασμός που προέβλεπε ελέγχους από τις Υπηρεσίες των Περιφερειών. Σήμερα θα μιλούσαμε για "εξοικονομόσημο"" κατέληξε.

ΠΗΓΗ: Ημερησία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις