Φαράγγι Σαμαριάς: πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου πυρκαγιών

Ένα πρωτοποριακό σύστημα που έχει τοποθετηθεί από την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης στο Φαράγγι της Σαμαριάς, υπόσχεται παρακολούθηση επι 24ωρης βάσης και σε πραγματικό χρόνο. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Real.gr, στόχος είναι η αποτελεσματικότερη πρόληψη, ο έλεγχος και η καταστολή των δασικών πυρκαγιών. Είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, το οποίο αποτελείται από ένα ασύρματο δίκτυο μεταφοράς δεδομένων σε υψηλές ταχύτητες.
Το σύστημα, που είχε σχεδιαστεί από την προηγούμενη διοίκηση, προσφέρει εικόνα στιγμής, η οποία φτάνει ταυτόχρονα -μέσω ενός ασύρματου αυτόνομου τηλεματικού δικτύου εικονοληπτών- στον φορέα διαχείρισης Λευκών Ορέων, στο Δασαρχείο και την Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση Κρήτης, εξήγησε ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Απόστολος Βουλγαράκης.
Το έργο παραλήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2009 και λειτουργεί από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου του 2010.
Το ένα κομμάτι του αφορά την πυρανίχνευση: για τον σκοπό αυτό, έχουν τοποθετηθεί 5 κάμερες περιμετρικά και μέσα στον Εθνικό Δρυμό.
Το δεύτερο τμήμα του συστήματος περιλαμβάνει πέντε μετεωρολογικούς σταθμούς, οι οποίοι αποστέλλουν σε πραγματικό χρόνο τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.
Το κόστος του ανέρχεται στα 700.000 ευρώ και το εν λόγω σύστημα χρησιμοποιείται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, επισήμανε ο κ. Βουλγαράκης.
Επίσης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, τόνισε ότι φέτος έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη θωράκιση του δρυμού από πιθανή πυρκαγιά.
«Οι κρουνοί λειτουργούν, υπάρχει επαρκές προσωπικό για τη φύλαξη, ενώ διαθέτουμε ελικόπτερο για εναέρια παρακολούθηση».
Σημαντικό ρόλο παίζουν και οι ομάδες εθελοντών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.

ΠΗΓΗ: econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις