Κοινοί ρυπαντές ενοχοποιούνται για καρκίνο του στήθους

Ο καρκίνος του στήθους συνδέεται με τα τοξικά χημικά που απελευθερώνονται στο περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Αμερικανικού Ινστιτούτου Ιατρικής (ΙΟΜ).
Πρόκειται για κοινούς ρυπαντές στους οποίους εκτίθεται η πλειοψηφία των γυναικών.
Οι καρκινογόνοι ρυπαντές πηγάζουν κατά βάση από την ακτινοβολία και τα καταναλωτικά προϊόντα.
Κρύβονται στα απορρυπαντικά, τους φούρνους μικροκυμάτων, τα καλλυντικά, τη λακ των μαλλιών και τα ψυγεία.
Όταν βρέχει, τα χημικά αυτά παρασύρονται με το νερό από τις χωματερές, μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα και καταλήγουν στους ανθρώπους και τα ζώα.
Τα τελευταία στοιχεία μάλιστα καταδεικνύουν ότι ενδεχομένως ενοχοποιούνται για καρκίνο του στήθους στις γυναίκες.
Το Αμερικανικό Ίδρυμα Δράσης ενάντια στον Καρκίνο του Στήθους εκτιμά πως ο περιβαλλοντικός παράγοντας παραβλέπεται κατά τη διεξαγωγή των ερευνών και ότι η επίδρασή του υποτιμάται σημαντικά.
Ωστόσο, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής στην τελευταία του έρευνα συνυπολόγισε, μαζί με τους παράγοντες που δεν κληρονομούνται με το DNA, και τον περιβαλλοντικό παράγοντα.
Στη μελέτη του το Αμερικανικό Ινστιτούτο Ιατρικής συστήνει στις γυναίκες που θέλουν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο του στήθους, να γυμνάζονται, να τρώνε υγιεινά, να αποφεύγουν το κάπνισμα και το αλκοόλ, καθώς και τα τοξικά χημικά και την ακτινοβολία.
Βέβαια, αν επιβεβαιωθεί ότι το περιβάλλον συνιστά σημαντικό παράγοντα για τον καρκίνο του στήθους, σίγουρα χρειάζονται πιο δραστικά μέτρα πέρα από την αλλαγή των καθημερινών συνηθειών σε ατομικό επίπεδο.


ΠΗΓΗ: econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις