«Bιο-φωτοβολταϊκά» από γρασίδι και φύλλα

Φωτοβολταϊκά από γρασίδι και φύλλα δημιούργησε ένας ερευνητής του Κέντρου Βιοϊατρικής Μηχανικής του MIT, ο Andreas Mershin. Το επόμενο βήμα των επιστημόνων είναι να επιτευχθεί η αύξηση της αποδοτικότητάς τους, η οποία μέχρι τώρα είναι χαμηλή και δεν επιτρέπει την εμπορική αξιοποίησή τους.
Για αρκετά χρόνια ερευνητές επιδιώκουν να αξιοποιήσουν τις δομές («φωτοσύστημα Ι») που εμπλέκονται στη διαδικασία της φωτοσύνθεσης. Ο Mershin δημιούργησε ένα αξιοποιήσιμο ηλιακό κύτταρο χρησιμοποιώντας συνδυασμό υλικών που απομονώνουν τα στοιχεία του «φωτοσυστήματος Ι», τα οποία στη συνέχεια ανέμειξε με οξείδιο του ψευδαργύρου.
Το «Φωτοσύστημα Ι» βασίζεται στους χλωροπλάστες. Αν αυτοί αναμειχθούν με ειδικά σχεδιασμένα χημικά τότε μετατρέπονται σε ένα νέο φωτοβολταϊκό υλικό. «Τα φύλλα, τα φυτά είναι ηλιακοί συλλέκτες της φύσης», σημειώνει ο Andreas Mershin.
«Μετά από πολλά χρόνια έρευνας κατορθώσαμε να καταστήσουμε πολύ εύκολη την εξαγωγή αυτών των πρωτεϊνών, τη σταθεροποίησή τους και την τοποθέτησή τους σε μια επιφάνεια που να επιτρέπει την εκδήλωση του φωτοβολταϊκού φαινομένου», τονίζει ο ερευνητής του MIT.
Ο Mershin αναφέρει πως το νέο σύστημα είναι 10.000 φορές αποδοτικότερο από αυτό της πρώτης γενιάς, το οποίο ανέπτυξαν οι συνάδελφοί του στο ΜΙΤ, ωστόσο παραδέχεται πως το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτά τα φωτοβολταϊκά κύτταρα είναι ότι δεν έχουν ακόμα πρακτική εφαρμογή, αφού μετατρέπουν σε ηλεκτρισμό μόλις το 0,1% του ηλιακού φωτός. «Θα πρέπει τουλάχιστον να δεκαπλασιάσουμε την απόδοσή ώστε να είναι βιώσιμη η νέα μέθοδος», σημειώνει. 


ΠΗΓΗ: TVXS

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις