Ιράν: Εκατοντάδες νεκροί καρχαρίες ξεβράστηκαν σε νησί του Περσικού Κόλπου




Εκατοντάδες νεκροί καρχαρίες έχουν ξεβραστεί τελευταία στις ακτές ενός νησιού του Περσικού Κόλπου, αποτελώντας προϊόν παράνομης αλιείας και όχι κάποιου φυσικού φαινομένου, και προκαλώντας την ανησυχία των τοπικών αρχών και των περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι αλιείς πιάνουν παράνομα τους καρχαρίες, κόβουν τα πτερύγιά τους και τους ρίχνουν πίσω στο νερό, όπου μην μπορώντας να κολυμπήσουν κανονικά και χάνοντας αίμα, πεθαίνουν, παρασύρονται από ρεύματα και τελικά ξεβράζονται στις ακτές.

Σύμφωνα με τον Χοσεΐν Ντελσάμπ, γενικό διευθυντή του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος στην πόλης Μπουσέχρ του νοτίου Ιράν, εκατοντάδες νεκροί καρχαρίες έχουν βρεθεί πρόσφατα στις ακτές του νησιού Σιφ, προκαλώντας συναγερμό για την εξαφάνιση του είδους στην περιοχή, όπως δήλωσε σε τοπικό πρακτορείο ειδήσεων.

Αν και η αλιεία καρχαριών έχει απαγορευτεί στην περιοχή από το 2014 λόγω ανησυχητικής μείωσης του πληθυσμού τους, η υψηλή ζήτηση για τα πτερύγιά τους έχει οδηγήσει σε αύξηση της λαθραίας αλιείας. Οι παραβάτες αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 7.000 ευρώ. Ωστόσο, η ζήτηση παραμένει υψηλή στις τοπικές αγορές και όχι μόνο, επειδή πιστεύεται ότι το πτερύγιο καρχαρία μπορεί να βοηθήσει μεταξύ άλλων στην καταπολέμηση σεξουαλικών διαταραχών και έχει άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με το BBC, η τιμή του πτερυγίου καρχαρία είναι περίπου δύο δολάρια το κιλό. Εκτός από τους καρχαρίες, οι αλιείς έχουν στοχεύσει κατά καιρούς και άλλα απειλούμενα θαλάσσια είδη που διαθέτουν πτερύγια.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις