Ισημερινός: Νέος εθνικός δρυμός στις Άνδεις για την προστασία της βιοποικιλότητας από την εξόρυξη μετάλλων

Στα τέλη Ιανουαρίου ένας νέος εθνικός δρυμός εντάχθηκε στις 54 προστατευόμενες περιοχές του Ισημερινού.

Το εθνικό πάρκο Ρίο Νέγκρο-Σοπλαδόρα βρίσκεται στις επαρχίες Μορόνα Σαντιάγο και Αζουάι του νοτίου Ισημερινού, δίπλα στο εθνικό πάρκο Σανγκάι. Η περιοχή αποτελείται κατά κύριο λόγο από σχεδόν παρθένα ορεινά περάσματα των Άνδεων και από δάση που φιλοξενούν μια μεγάλη ποικιλία ζωικών και φυτικών ειδών.

Λόγω της βιολογικής και υδρολογικής σημασίας της περιοχής, το Υπουργείο Περιβάλλοντος του Ισημερινού και ο μη κυβερνητικός οργανισμός Nature and Culture International (NCI) υπέγραψαν συμφωνία το 2017 για την ενσωμάτωση 75.000 στρεμμάτων της περιοχής Εθνικό Σχέδιο Προστατευόμενων Περιοχών της χώρας.

Η περιοχή βρίσκεται μεταξύ των εθνικών δρυμών Σανγκάι και Ποδοκάρπους, δύο περιοχές με παγκόσμια σημασία για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Το νέο εθνικό πάρκο θα καλύψει τη μη προστατευόμενη περιοχή μήκους 160 χιλιομέτρων μεταξύ τους και θα ενώσει τα δύο σημαντικά εθνικά πάρκα.

Οι κτηνοτρόφοι αποφεύγουν ιστορικά τη γεωργία στην περιοχή λόγω της τραχιάς τοπογραφίας, του βροχερού κλίματος και των υψομέτρων που κυμαίνονται από 800 έως 3.902 μέτρα πάνω από τη στάθμη της θάλασσας.

Το άλλο σημάδι της ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή, που πλέον είναι πιο ελεγχόμενο, είναι η απειλή της εξόρυξης. Η περιοχή είναι πολύ πλούσια σε μέταλλα, ωστόσο, η NCI ήταν σε θέση να έρθει σε συμφωνία με την κυβέρνηση ώστε να κηρυχθεί η περιοχή εθνικό πάρκο πριν από τη χορήγηση αδειών μεγάλων ορυχείων, με την εξαίρεση ενός ορυχείο στο νότιο τμήμα που ήδη είχε ξεκινήσει λειτουργία.

Με την ανακήρυξη της έκτασης αυτής ως εθνικού πάρκου, η εξαγωγή μη ανανεώσιμων πόρων δεν θα επιτρέπεται χωρίς την άδεια του προέδρου του Ισημερινού ή της Βουλής, σύμφωνα με το νόμο περί εξόρυξης της χώρας.

Πηγή: http://www.naftemporiki.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις