ΜΕΤΕΩΡΑ: Ερευνητικό έργο - Ερωτηματολόγιο

 

Η ολοκληρωμένη τεκμηρίωση μνημείων και χώρων αρχαιολογικού, ιστορικού ή θρησκευτικού ενδιαφέροντος είναι, ίσως, η πιο αναγκαία διεργασία για τη διατήρηση και αποκατάσταση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η πολυπλοκότητα αυτών των χώρων σε συνδυασμό με τις υψηλές απαιτήσεις ακρίβειας, την ανάγκη τρισδιάστατης απεικόνισης σε μεγάλη ανάλυση ή/και διαφοροποιούμενο βαθμό λεπτομέρειας κάποιων στοιχείων του και τη διαχρονική παρακολούθηση λόγω αλλαγών, φθορών και επεμβάσεων συντήρησης και αποκατάστασης, επιβάλλουν την ανάπτυξη και εφαρμογή ειδικών σύγχρονων τεχνικών και διαδικασιών πολλαπλής (χωρικής και ποιοτικής) τεκμηρίωσης.

Αντικείμενο του ερευνητικού έργου "ΜΕΤΕΩΡΑ" είναι η δημιουργία ενός διαδραστικού και εύχρηστου Συστήματος Πληροφοριών (ηλεκτρονικής πλατφόρμας) για διαφορετικούς χρήστες με ποικίλες απαιτήσεις. Το Σύστημα Πληροφοριών "ΜΕΤΕΩΡΑ", το οποίο θα υποστηρίζεται από όλες τις συσκευές, φορητές, σταθερές και κινητές, θα υλοποιεί την ολοκληρωμένη ψηφιακή καταγραφή και πολυδιάστατη τεκμηρίωση του φυσικού, θρησκευτικού, ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος τόπων θρησκευτικής και ιστορικής σημασίας με τις εξής δυνατότητες:
  • οπτικοποίηση ενιαίου λεπτομερούς και υψηλής ακριβείας 3D γεωμετρικού μοντέλου
  • διαφοροποίηση των λεπτομερειών της πληροφορίας του 3D μοντέλου ανάλογα με την κλίμακα απεικόνισης
  • δυνατότητα επαυξημένης πραγματικότητας με ενσωμάτωση 3D παλαιών σχεδίων για την αναπαράσταση του μνημείου όπως ήταν σε παλαιότερη χρονική περίοδο
  • σύνδεση με Βάση Δεδομένων με ποικίλες πληροφορίες για το μνημείο, θρησκευτικού και ιστορικού περιεχομένου, αρχιτεκτονικά σχέδια και τρισδιάστατα μοντέλα.
Στο πλαίσιο του έργου, θα αναπτυχθούν καινοτόμες τεχνικές για τη συλλογή, επεξεργασία και απεικόνιση σε πολλαπλές διαστάσεις του χωρικού μοντέλου και τη διασύνδεσή του με κατάλληλα οργανωμένη Βάση Δεδομένων. Θα προταθούν αυτοματοποιημένες μέθοδοι συνδυασμού / ενιαίας συνόρθωσης χωρικών δεδομένων, που έχουν συλλεγεί από διάφορες πηγές, όπως εικόνες από μη επανδρωμένα αεροσκάφη με άμεση γεωαναφορά για απρόσιτες περιοχές, σαρώσεις laser και επίγειες μετρήσεις. Επίσης, θα αναπτυχθεί λογισμικό για τη δημιουργία λειτουργικού 4D μοντέλου, με 4η διάσταση την κλίμακα, ώστε σημεία του 3D αντικειμένου που βρίσκονται κοντινότερα στον χρήστη να απεικονίζονται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από απομακρυσμένα σημεία, χωρίς να απαιτείται κάποια ενέργεια από τον χρήστη. Περαιτέρω, στο σύστημα θα περιλαμβάνεται ως 5η διάσταση, η προσθήκη στοιχείων επαυξημένης πραγματικότητας, με απεικόνιση στο ενιαίο μοντέλο, 3D κατασκευών του παρελθόντος που δεν υπάρχουν σήμερα ή 3D σχεδίων αποκατάστασης τμημάτων των μνημείων.



Στο πλαίσιο του έργου «ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΛΥΕΠΙΠΕΔΗΣ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΠΩΝ και ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΠΛΕΓΜΑΤΩΝ» με Ακρωνύμιο: "ΜΕΤΕΩΡΑ", σας προσκαλούμε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο εδώ, που έχει στόχο να συλλέξει πληροφορίες για τις ανάγκες των μελλοντικών χρηστών μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που πρόκειται να δημιουργηθεί.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί παραπάνω, το έργο "ΜΕΤΕΩΡΑ" έχει ως αντικείμενο τη δημιουργία μιας εύχρηστης ηλεκτρονικής πλατφόρμας πολλαπλών εφαρμογών, που θα υποστηρίζει ένα διαδραστικό Σύστημα Πληροφοριών για την πολυεπίπεδη τεκμηρίωση χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς. Η εφαρμογή θα γίνει σε τμήμα του Ιερού Χώρου των Μετεώρων, και συγκεκριμένα στους γειτονικούς γιγαντιαίους βράχους του Αγίου Μοδέστου και της Αλύσεως του Αποστόλου Πέτρου. Το "ΜΕΤΕΩΡΑ" είναι ένα ερευνητικό έργο που χρηματοδοτείται από τον κύκλο "ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ" με Κωδικό Τ1ΕΔΚ-02859, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία".

* Οι πληροφορίες που συλλέγονται με το ερωτηματολόγιο δεν θα χρησιμοποιηθούν για σκοπούς πέραν της έρευνας.

Πηγή: www.meteora.net.gr

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις