Παγκάκια και καλαθάκια απορριμμάτων φτιαγμένα από σκουπίδια που ανασύρθηκαν από τον βυθό




Σε παγκάκια και κάδους συλλογής υλικών «επιστράφηκαν» ως χρήσιμα πλέον αντικείμενα στους δήμους Βάρης Βούλας- Βουλιαγμένης, Ραφήνας, Λουτρακίου, Βόλου και Κορίνθου περίπου 706 κιλά πλαστικού από τους 3 τόνους απορριμμάτων που ανασύρθηκαν από το υποθαλάσσιους & παράκτιους καθαρισμούς, στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού προγράμματος «Καθάρισε σε βάθος» που τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Dixan, του πρώτου απορρυπαντικού για το πλυντήριο που εμφανίστηκε στην ελληνική αγορά.

Το πλαστικό που συλλέχθηκε υποβλήθηκε σε ειδική επεξεργασία και μετατράπηκε σε νέο, χρήσιμο αντικείμενο σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο Ινστιτούτο «Circular Economy & Eco Innovation Center (CEEII)» στη Σουηδία.



«Τα πλαστικό που ανασύρθηκε, κατόπιν διαλογής και επεξεργασίας από κατάλληλες μονάδες επεξεργασίας, οδήγησε στη δημιουργία χρηστικών αντικειμένων που μπορούν να λειτουργήσουν ως απτή απόδειξη του μοντέλου της εφαρμοσμένης κυκλικής οικονομίας και των θετικών συνεπειών του για το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και τα σύγχρονα δεδομένα ζωής», λέει στη Greenagenda.gr η Μαίρη Βαλσαμά, Γενική Διευθύντρια της πολυεθνικής εταιρείας Απορρυπαντικών και Προϊόντων Οικιακής Φροντίδας, Henkel.



«Το περιβαλλοντικό πρόγραμμα "Καθάρισε σε βάθος" αναδεικνύει την αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και της κυκλικής οικονομίας», αναφέρει στη Greenagenda.gr, από την πλευρά του, ο Οδυσσέας Λάμπρου, επικεφαλής της ομάδας «Βeach Cleaning».



Στη σημασία του συγκεκριμένου προγράμματος αναφέρθηκε ο αντιδήμαρχος Λουτρακίου αρμόδιος για θέματα Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Καθαριότητας Σωτήρης Πέρρας.



«Στον δήμο μας τοποθετήθηκε ένα παγκάκι φτιαγμένο από πλαστικό και ένα ξύλινο καλαθάκι απορριμμάτων. Οι ορθές πρακτικές κυκλικής οικονομίας μάς βοηθούν στη διάδοση της ανακύκλωσης με οικονομικά οφέλη, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος», σημειώνει ο κ. Πέρρας.



Το 2020 καθαρίστηκαν υποβρύχια και παράκτια 11 παραλίες σε όλη την Ελλάδα. Το συνολικό βάρος των απορριμμάτων που συλλέχθηκαν και ανασύρθηκαν αγγίζει τους 3 τόνους, εκ των οποίων τα 706 κιλά είναι πλαστικά, μεταξύ διάφορων άλλων όπως συνθετικά, γυάλινα, κεραμικά, χάρτινα, μεταλλικά, υφάσματα και οικοδομικά υλικά.

Φέτος το περιβαλλοντικό πρόγραμμα συνεχίζεται με υποθαλάσσιους και παράκτιους καθαρισμούς σε ακόμα περισσότερες περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας όπως για παράδειγμα σε Ρόδο, Αλεποχώρι, Ηγουμενίτσα, Βόνιτσα, Λεγραινά, Σούνιο κ.ά.



Από τις 30 Ιουνίου έως τις 3 Ιουλίου, και σε συνεργασία με τη Μασούτης, το πρόγραμμα του Dixan «Καθάρισε σε βάθος» ταξίδεψε και στην περιοχή της Νέας Παραλίας κοντά στον Λευκό Πύργο στην Θεσσαλονίκη. Κατά τον τριήμερο καθαρισμό η εθελοντική του ομάδα «Beach Cleaning», ανέσυρε πατίνια, λάστιχα, μεταλλικές κατασκευές, πλαστικά ακόμη και μουσαμάδες από τον βυθό του Θερμαϊκού.



Στη εθελοντική δράση υποθαλάσσιου καθαρισμού συμμετείχαν η επίλεκτη ομάδα ειδικών αποστολών του δήμου Θεσσαλονίκης και δύο καταδυτικά συνεργεία, βοηθώντας στην ανάσυρση αντικειμένων μεγάλου βάρους.

Μέχρι τώρα από όλες τις δράσεις του 2021 έχουν συγκεντρωθεί περίπου 10 τόνοι απορριμμάτων εκ των οποίων οι 1,8 τόνοι είναι πλαστικό τα οποία πάλι μέσω του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας θα επεξεργαστούν και μετατραπούν σε επαναχρησιμοποιούμενα αντικείμενα κλείνοντας έτσι τον κύκλο της ζωής τους.


του Νίκου Αβουκάτου



Πηγή: http://greenagenda.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις