SEAlly: Εφαρμογή για τις τυχαίες συλλήψεις θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών
Το έργο «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση», που ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2018 και ολοκληρώνεται τον φετινό Φεβρουάριο, αποτέλεσε το πρώτο πρόγραμμα στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα στη Μεσόγειο που εφάρμοσε μια multi-taxa προσέγγιση για τις τυχαίες συλλήψεις θαλασσίων χελωνών και καρχαριών. Μια από τις πλέον ρηξικέλευθες δράσεις του έργου, η εφαρμογή για «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα SEAlly©, βρίσκεται πλέον στη διάθεση του κοινού, στοχεύοντας να εισφέρει σημαντικά στην επιστήμη των πολιτών αλλά και στη συλλογή πρωτογενών επιστημονικών δεδομένων για το κρίσιμο περιβαλλοντικό πρόβλημα. Η εφαρμογή διατίθεται δωρεάν, σε εκδόσεις android & iOS και είναι δίγλωσση, σε Ελληνικά και Αγγλικά.
Το SEAlly© είναι η πρώτη εφαρμογή κινητών τηλεφώνων, που επιτρέπει την καταγραφή πολλαπλών ειδών (θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών) των οποίων η αφθονία δεν είναι ευρέως γνωστή. Απευθύνεται σε αλιείς, λιμενικές αρχές, δύτες, χρήστες σκαφών και γενικότερα σε πολίτες που ενδιαφέρονται για την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων. Ο εύχρηστος και διαδραστικός σχεδιασμός της εφαρμογής δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να εισάγει πληροφορίες και δεδομένα σχετικά με τη γεωγραφική θέση που εντόπισε τη θαλάσσια χελώνα ή τον καρχαρία, το είδος, την κατάσταση στην οποία βρέθηκε ή άλλα ειδικότερα χαρακτηριστικά (π.χ. φύλο) του οργανισμού, ενώ παρέχεται και η δυνατότητα άμεσης αποτύπωσης της εικόνας του μέσα από τη λήψη φωτογραφιών. Επιπλέον, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να δει τις καταγραφές άλλων χρηστών πέραν των δικών του.
Η «φιλοσοφία» και η δομή της εφαρμογής SEAlly© έχουν ήδη παρουσιαστεί, στο πλαίσιο επιμορφωτικών workshops, στα λιμάνια πιλοτικής υλοποίησης του έργου (Πάτρα, Πειραιά, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Μηχανιώνα), που μαζί συγκεντρώνουν πάνω από το 50% της αλιευτικής δραστηριότητας της χώρας. Πλέον, με τη λειτουργική ολοκλήρωση και διάθεσή της στο ευρύ κοινό, ανοίγεται ο δρόμος για εκτεταμένη χρήση της εφαρμογής και κατ’επέκταση συγκέντρωση πολύτιμων επιστημονικών δεδομένων που θα βοηθήσουν στη μελέτη και τη μείωση των επιπτώσεων της παρεμπίπτουσας αλίευσης και των εγκαταλελειμμένων διχτυών, στους πληθυσμούς των θαλάσσιων χελωνών και καρχαριών στην Ελλάδα. Παράλληλα, μέσα από τη δικτύωση και τη συνεργασία με αντίστοιχης θεματολογίας έργα και πρωτοβουλίες, η εφαρμογή φιλοδοξεί να συμβάλει στην επιστημονική έρευνα και τη συνεισφορά στοιχείων σε ευρωμεοσογειακό επίπεδο, με απώτερη στόχευση την προστασία και διατήρηση των θαλασσίων χελωνών και καρχαριών.
Υπενθυμίζεται ότι το έργο «Αλιείς, Θαλάσσιες χελώνες και Καρχαρίες: Συμμαχία για Συμβίωση» υλοποιήθηκε από το MEDASSET – Μεσογειακός Σύνδεσμος για τη Σωτηρία των Θαλάσσιων Χελωνών, σε συνεργασία με την iSea και τη χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου.
Ακολουθήστε τη σελίδα του προγράμματος στο facebook
Πηγή: http://greenagenda.gr/
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας!