Εκοψαν 703 φυτά και δέντρα για να αναπλάσουν τη Ν. Παραλία

Το θέμα δημιουργήθηκε με την έναρξη των εργασιών για τη β' φάση ανάπλασης της Νέας Παραλίας, δηλαδή το τμήμα από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου έως το ύψος του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης. Μέλη του σωματείου «Οι φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης» πραγματοποίησαν αυτοψία μετά τις πρώτες υλοτομήσεις και, όπως καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους, διαπίστωσαν:
* Κοπή όλων των δέντρων και αποψίλωση όλων των καλλωπιστικών θάμνων (703 φυτά).
* Οι τρεις αλέες, που οδηγούσαν τους πεζούς προς το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τη θάλασσα και νοητά τον Ολυμπο, έχουν καταστραφεί.
* Στην κάθε αλέα ήταν φυτεμένα συνολικά 24 δέντρα, στην πλειονότητά τους ηλικίας 30-40 ετών, κυρίως λεύκες, κάποιες κερλετόριες και μεμονωμένα πεύκα ή πλατάνια.
* Οι τομές των δέντρων αποδεικνύουν τη γενικότερη καλή τους φυσική κατάσταση.
* Οι αργυρόχροες λεύκες με την απαιτούμενη συντήρηση μπορούσαν να διατηρηθούν για πολλά χρόνια ακόμα.

«Η επιχειρούμενη ανάπλαση του πάρκου επέφερε την ολική οικολογική καταστροφή του, για την αποκατάσταση της οποίας θα χρειάζονταν 30-40 χρόνια, με την προϋπόθεση επαναφύτευσης αντίστοιχου αριθμού δέντρων και θάμνων, κάτι που δεν περιλαμβάνει η προτεινόμενη φυτοτεχνική διαμόρφωση», αναφέρουν «Οι φίλοι του πρασίνου Θεσσαλονίκης».
«Ακολουθούμε την ειδική φυτοτεχνική μελέτη, σύμφωνα με την οποία γίνεται προσπάθεια να κρατηθούν τα υγιή φυτά που βρίσκονται σε αρμονία με τη χλωρίδα της περιοχής και την ιστορία της πόλης. Ο μεγάλος αριθμός των δένδρων που κόβονται είναι κυρίως λεύκες που τοποθετήθηκαν στη δεκαετία του '60 και δημιουργούν πολλά προβλήματα», υποστηρίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Τα νέα δέντρα θα τοποθετηθούν στα οκτώ θεματικά πάρκα της Νέας Παραλίας, ενώ για την κοπή 269 δέντρων στην περιοχή υπάρχει έγκριση του Δασαρχείου.


ΠΗΓΗ: Ελευθεροτυπία

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις