Απολιθωμένο δάσος Φυλακτού: συνάντηση για την προστασία του

Συνάντηση για τις προοπτικές ανάδειξης και προστασίας του απολιθωμένου δάσους στην περιοχή Φυλακτό του Έβρου, πραγματοποίησαν η αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Γεωργία Νικολάου - Μαυρανεζούλη και ο ομότιμος καθηγητής Παλαιοβοτανικής - Παλαιοντολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευάγγελος Βελιτζέλος.Ο κ. Βελιτζέλος τόνισε πως πρόκειται για το αρχαιότερο απολιθωμένο δάσος στην Ελλάδα καθώς χρονολογείται στα 40 εκατομμύρια χρόνια ενώ παράλληλα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία στον κόσμο, με ευρήματα ανεκτίμητης αξίας.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στην περιοχή του Φυλακτού βρίσκεται κορμός απολιθωμένης βελανιδιάς μήκους 20 μέτρων, του οποίου η ηλικία ξεπερνά τα 35 εκατομμύρια χρόνια.
Επιπλέον, στο κέντρο Οικοτεχνίας- Χειροτεχνίας φυλάσσονται τμήματα απολιθωμένων κορμών ενώ στο κέντρο Πληροφόρησης Τυχερού εκτίθενται σπάνια ευρήματα τροπικής χλωρίδας.
Στη συνάντηση τονίστηκε η αναγκαιότητα δημιουργίας ενός μουσείου στην περιοχή προκειμένου να στεγαστούν και να προστατευθούν τα ευρήματα που παραμένουν διάσπαρτα σε διάφορα σημεία του νομού.
Παράλληλα, η κ. Νικολάου πρότεινε τη διαμόρφωση κέντρων πληροφόρησης, περιπατητικών διαδρομών και μικρών γεωπάρκων, αλλά και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

ΠΗΓΗ: econews

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις