Αδιαφορούμε για το περιβάλλον

 
Ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα «οικιστικών πυκνώσεων» στη Μάνδρα Αττικής


Mη συμμόρφωση σε αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε., που συνεπάγεται πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, ανοιχτές υποθέσεις παραβίασης του περιβαλλοντικού δικαίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κυρώσεις για περιβαλλοντικές παραβάσεις που δεν «εισπράττονται» από το κράτος, ασταμάτητες «τακτοποιήσεις» αυθαιρέτων χωρίς έλεγχο και διαφάνεια, κυβερνητική διγλωσσία αναφορικά με την εκτροπή του Αχελώου είναι μερικές μόνο από τις πτυχές της θεσμικής «ευαισθησίας» στην εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στη χώρα μας.

Η εικόνα αυτή, που προκύπτει από τη 13η ετήσια έκθεση «Νόμος και περιβάλλον στην Ελλάδα: Εκθεση 2017 για την εφαρμογή της περιβαλλοντικής νομοθεσίας» της οργάνωσης WWF, δείχνει ότι οι επιδόσεις της Ελλάδας παραμένουν πολύ φτωχές.

Για άλλη μια χρονιά, τα πρόστιμα που καλείται να πληρώσει η Ελλάδα εν μέσω κρίσης αποτελούν απόδειξη της απουσίας ουσιαστικής περιβαλλοντικής πολιτικής, καθώς και ορθής εφαρμογής της.

Δυστυχώς, η διπλή δεύτερη θέση της Ελλάδας για μη συμμόρφωση σε 5 αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. και για 24 υποθέσεις που εκκρεμούν, λόγω παραβιάσεων του περιβαλλοντικού δικαίου της Ε.Ε., φαίνεται να παγιώνεται στον χρόνο, δημιουργώντας αρνητικές συνθήκες με σημαντική οικονομική διάσταση.

Ως τον Νοέμβριο του 2016 εκτιμάται ότι η Ελλάδα είχε πληρώσει 37,3 εκατ. ευρώ (που πρόσφατα ανήλθαν σε 40 εκατ.) σε πρόστιμα για μη συμμόρφωση με την απόφαση του ΔΕΕ για τις χωματερές.

Παράλληλα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί το ποσοστό των χρημάτων που δεν εισπράττει το κράτος από επιβαλλόμενα πρόστιμα για παραβιάσεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2015 τα πρόστιμα μόνο για την αυθαίρετη δόμηση ανέρχονταν στα 183.440.155,84 ευρώ. Από αυτά, εισπράχθηκαν μόλις 3.173.548,76 ευρώ (περίπου 1,7%).

Για παράνομη διαχείριση αποβλήτων επιβλήθηκαν κυρώσεις 122.680 ευρώ από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, 835.100 από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, 138.050 ευρώ από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και 70.600 ευρώ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ωστόσο, άγνωστη παραμένει η κατάληξη αυτών των αποφάσεων επιβολής κυρώσεων, καθώς στη συνέχεια πολλές από αυτές προσβάλλονται και ακυρώνονται.

Από την άλλη, το ποσοστό των πράσινων πόρων που καταλήγει στο Πράσινο Ταμείο και μπορεί ανά έτος να διοχετευτεί σε δράσεις προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος παραμένει περιορισμένο στο 2,5%.

Οι ανησυχητικές εξελίξεις της χρονιάς δεν σταματούν στους αριθμούς και στα πρόστιμα. Στο πεδίο της δασικής νομοθεσίας, η σημαντική πρόοδος που αφορά την ανάρτηση των δασικών χαρτών επισκιάζεται από τις διάφορες εξαιρέσεις και τις «οικιστικές πυκνώσεις» οι οποίες επιβραβεύουν την υποβάθμιση και την αυθαιρεσία εις βάρος του δασικού πλούτου.

Συντάκτης: Τάσος Σαραντής

Πηγή: http://www.efsyn.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις