Ευρωπαϊκός Δείκτης Ποιότητας του Αέρα



Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος θα παρουσιάσει τον «Ευρωπαϊκό Δείκτη Ποιότητας του Αέρα», στο Clean Air Forum, που θα διεξαχθεί το διήμερο 16- 17 Νοεμβρίου στο Παρίσι. Βασικός στόχος του θα είναι η ενημέρωση των πολιτών για τα επίπεδα της ποιότητας του αέρα, με βάση τα στοιχεία που αναφέρουν τα κράτη - μέλη.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση παραμένει η πρώτη περιβαλλοντική αιτία πρόωρων θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί περισσότερους από 400.000 πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο. Εκτός αυτού, εκατομμύρια Ευρωπαίοι πάσχουν από αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις που προκαλούνται από τη ρύπανση του αέρα ενώ το οικονομικό κόστος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ΕΕ υπερβαίνει ετησίως τα 20 δισ. ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει την ατμοσφαιρική ρύπανση και να βοηθήσει τα κράτη μέλη και τους πολίτες ώστε η ποιότητα του αέρα να είναι υψηλού επιπέδου. Ωστόσο, η αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι μια σύνθετη και συστηματική πρόκληση που απαιτεί συντονισμένη δράση μεταξύ των κοινωνικών παραγόντων και των οικονομικών τομέων, συμπεριλαμβανομένου του ενεργειακού τομέα και των βιομηχανικών δραστηριοτήτων, των μεταφορών, των συστημάτων γεωργικής παραγωγής, καθώς και της θέρμανσης και της κατανάλωσης των νοικοκυριών.

Το Clean Air Forum θα αποτελέσει τη βάση για διάλογο, ανταλλαγή γνώσεων και ορθών πρακτικών αλλά και για την ενίσχυση της ικανότητας των ενδιαφερομένων μερών να βελτιώσουν την ποιότητα του αέρα. Στόχος του είναι να προβληματίσει σχετικά με την ανάπτυξη πολιτικών, έργων και προγραμμάτων και της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα και να διευκολύνει την εφαρμογή ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών πολιτικών.

Το Forum θα επικεντρωθεί σε τρία θέματα:
  1. την ποιότητα του αέρα στις πόλεις, 
  2. την ατμοσφαιρική ρύπανση από τον γεωργικό τομέα και 
  3. τις επιχειρηματικές ευκαιρίες για καθαρό αέρα. 
Ανάμεσα στους ομιλητές θα είναι περισσότεροι από 30 αξιωματούχοι της ΕΕ, εκπρόσωποι κυβερνήσεων, της βιομηχανίας αλλά και από μη κυβερνητικές οργανώσεις, ο Karmenu Vella, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ναυτιλιακών Υποθέσεων και Αλιείας, ο Pierre Moscovici, Επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων, Φορολογίας και Τελωνείων, η Anne Hidalgo, Δήμαρχος του Παρισιού και ο Hans Bruyninckx, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

του Νίκου Αβουκάτου


Πηγή: http://greenagenda.gr/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις