260.000 παραπάνω πρόωροι θάνατοι έως το 2100 λόγω κλιματικής αλλαγής
Είναι πολύ πιθανό ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα ξεπεράσει το θεωρούμενο ως όριο ασφαλείας των δύο βαθμών Κελσίου στη διάρκεια του αιώνα μας, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.
Η πιθανότητα η θερμοκρασία να αυξηθεί από δύο έως πέντε βαθμούς Κελσίου έως το 2100 εκτιμάται στο 90%.
Η κλιματική αλλαγή και η συνακόλουθη ατμοσφαιρική ρύπανση θα «φέρουν» 60.000 παραπάνω πρόσθετους θανάτους έως το 2030 και 260.000 έως το 2100, σύμφωνα με μια άλλη διεθνή μελέτη.
Ακόμη κι αν οι άνθρωποι κατάφερναν να σταματήσουν άμεσα και ολοκληρωτικά όλες τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, η Γη θα συνέχιζε να «ανεβάζει πυρετό» έως το τέλος του τρέχοντος αιώνα, σύμφωνα με τις νέες δυσοίωνες εκτιμήσεις.
Αν συνεχισθεί ο σημερινός ρυθμός εκπομπών αερίων για τα επόμενα 15 χρόνια, τότε το πιθανότερο είναι ότι η θερμοκρασία του πλανήτη μας θα έχει αυξηθεί κατά 1,5 βαθμούς έως τότε (2032), σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον, με επικεφαλής τον καθηγητή στατιστικής Άντριαν Ράφτερι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα κλιματικής αλλαγής "Nature ClimateChange".
Η Συμφωνία του Παρισιού που υπέγραψαν, το 2015, 195 χώρες, καλεί τη διεθνή κοινότητα να πάρει μέτρα, ώστε να μην αυξηθεί η παγκόσμια θερμοκρασία έως το 2100 πάνω από δύο βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδά της. Όμως η νέα μελέτη θεωρεί πολύ δύσκολο να επιτευχθεί αυτό, ακόμη κι αν - πράγμα απολύτως απίθανο - ξαφνικά όλες οι χώρες σταματούσαν μέσα στο 2017 να εκπέμπουν άλλον άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Οι ερευνητές δίνουν πιθανότητα μόνο 5% η άνοδος της θερμοκρασίας της Γης να μην ξεπεράσει έως το 2100 τους δύο βαθμούς σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Ενώ υπολογίζουν μόνο στο 1% την πιθανότητα να περορισθεί κάτω από 1,5 βαθμούς η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας έως το τέλος του αιώνα μας.
«Ο στόχος των δύο βαθμών είναι επιτεύξιμος, αλλά μόνο μέσα από μαζική και συνεχή προσπάθεια σε όλα τα μέτωπα στη διάρκεια των επομένων 80 ετών. Οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις είναι απίθανο να συμβούν. Είμαστε πιο κοντά στο όριο ασφαλείας από ό,τι νομίζουμε», δήλωσε ο Ράφτερι.
Περισσότεροι πρόωροι θάνατοι
Μια άλλη μελέτη, με επικεφαλής τον Τζέησον Γουέστ του Πανεπιστημίου της Β. Καρολίνα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό, ενισχύει τους φόβους ότι η ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή θα έχει επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, αυξάνοντας τους πρόωρους θανάτους, κυρίως επιδεινώνοντας τη ρύπανση του αέρα.
«Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις συγκεντρώσεις ρυοπογόνων ουσιών στον αέρα, μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση στην υγεία παγκοσμίως, προσθέτοντας και άλλους θανάτους στα εκατομμύρια των ανθρώπων που ήδη πεθαίνουν από ατμοσφαιρική ρύπανση κάθε χρόνο», δήλωσε ο Γουέστ.
Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο επιταχύνονται οι χημικές αντιδράσεις που παράγουν ρύπους στον αέρα, όπως το όζον και τα μικροσκοπικά σωματίδια. Οι περιοχές και οι χώρες που θα έχουν ξηρότερο κλίμα, πιθανότατα θα έχουν και χειρότερη ρύπανση, λόγω αύξησης των πυρκαγιών, αυξημένης σκόνης και λιγότερων βροχών που θα μπορούσαν να καθαρίσουν τον αέρα. Αλλά και τα δέντρα, όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, θα εκλύουν περισσότερες οργανικές ρυπογόνες ουσίες.
Επιπλέον, σύμφωνα με τη μελέτη, πέρα από την ρύπανση του αέρα, η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει περισσότερους πρόωρους θανάτους και με άλλους τρόπους, όπως το θερμικό στρες των ευάλωτων ανθρώπων, η μειωμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό και επαρκή τροφή, καθώς και η εξάπλωση των λοιμωδών νόσων.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας!