''Οικολογικά ημερολόγια'', νέα σειρά ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ


Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν μια σειρά ντοκιμαντέρ που πέρασε την απαισιοδοξία των πολιτικών όλου του κόσμου με κόκκινο και πάτησε φρένο μπροστά στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες. Περιδιαβαίνοντας στους δρόμους της Αθήνας και της επαρχίας, κατέγραψε δημιουργικές μάχες περιβαλλοντικών σταυροφόρων γαρνιρισμένες με απόλυτη αισιοδοξία.Όλα άρχισαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, όταν η Βάλερυ Κοντάκου και η Μαριάννα Οικονόμου (DOC3), γνωστές από την επιτυχημένη θητεία τους στη μικρή οθόνη με το «Μαθήματα -Παθήματα» (2006), αποφάσισαν να ξυπνήσουν τον οικολόγο που κρύβεται μέσα σας και φαίνεται ότι τα κατάφεραν:
Το «Όλα Είναι Δρόμος» του Αλέξη Αλεξίου και το «Μια Μικρή Μεγάλη Ιδέα» της Μαριάννας Οικονόμου έκαναν πλάι-πλάι το ντεμπούτο τους στο επίσημο πρόγραμμα του 13ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (11-20 Μαρτίου), στα πλαίσια του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον».
Όχι πως τα υπόλοιπα επεισόδια έχουν να ζηλέψουν και τίποτα. Η άψογα καλιμπραρισμένη σκηνοθετική ομάδα των «Οικολογικών Ημερολογίων» αποτελείται από ένα εκρηκτικό μείγμα κινηματογραφικού ταλέντου, φρέσκων προσώπων και βετεράνων του χώρου που αναμένεται να σκάσει σαν πράσινη βόμβα την Τετάρτη 6 Απριλίου στις 18:00 στην ΕΤ1, με προγραμματισμένες εβδομαδιαίες εκρήξεις για 12 ακόμη Τετάρτες.
Και όπως η σειρά αποτίνει φόρο τιμής σε όλους όσους φιλτράρουν την καθημερινότητά τους μέσα από πράσινα γυαλιά, έτσι κι εμείς θα θέλαμε να αποδώσουμε στους συνεργάτες μας τα εύσημα που τους αξίζουν.

Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισαν εναλλάξ οι:
Αλέξης Αλεξίου, Ηλίας Δημητρίου, Βάλερυ Κοντάκου, Μαρία Λεωνίδα, Άγγελος Κοβότσος, Γιάννης Μισουρίδης, Μαριάννα Οικονόμου, Μυρτώ Παπαδογεώργου, Χάρης Ραφτογιάννης, Παναγιώτης Φαφούτης

Την πραγματικότητα φίλτραραν οι:
Δημήτρης Κασιμάτης, Γιάννης Μισουρίδης, Γιάννης Βεσλεμές, Παντελής Μαντζανάς

Αυτί έστησαν οι:
Δημήτρης Βασιλειάδης, Άρης Αναστασίαδης

Τις εικόνες συναρμολόγησαν οι:
Ιωάννα Πογιατζή, Σταύρος Κτόρης, Γιώργος Χελιδονίδης, Γιώργος Διδυμιώτης, Αγγέλα Δεσποτίδου

Τις ιστορίες ξέθαψαν οι:
Δέσποινα Παυλάκη, Θανάσης Πατσαβός

Την παράσταση διηύθυνε ο:
Ηλίας Μπόβαλης

Και συμβουλές μας έδωσαν οι:
Αλεξάνδρα Βαλοπετροπούλου, Ηλίας Κάνταρος, Γιάννης Κωνσταντόπουλος

Δείτε το trailer:
http://vimeo.com/20914576

------------------------

            ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΠΕΡΙΛΗΨΕΙΣ

ΟικολογικΑ ΗμερολΟγια
ΣειρΑ ΝτοκιμαντΕρ 13 επεισοδΙων

1. «Στο χέρι μας είναι» - σκηνοθεσία Μυρτώ Παπαδογεώργου
Ένας βιοδυναμικός κηπουρός, ένα σκιάχτρο που περιδιαβαίνει τους δρόμους της Αθήνας και μια γκαλερίστα που αρέσκεται να φυτεύει ιδέες γονιμοποιούν το αστικό τοπίο.

2. «Όλα είναι δρόμος» - σκηνοθεσία Αλέξης Αλεξίου
Είναι εμφανές ότι η μυστηριώδης νήσος Τήνος είναι γνωστή για λάθος λόγους: το μεγαλύτερό της θαύμα δεν είναι η εκκλησία αλλά το εκτενέστερο δίκτυο μονοπατιών στις Κυκλάδες!

3. «Τίποτα δεν πάει χαμένο» - σκηνοθεσία Μαρία Λεωνίδα
Μεγάλες ιδέες για μικρά μυαλά ή όλα όσα θα θέλατε να μάθει το παιδί σας για τη σωτηρία του πλανήτη μέσα στην αυλή του σχολείου. 

4. «Η Ελβετία της Μαγνησίας» - σκηνοθεσία Ηλίας Δημητρίου
Τι δουλειά έχει ένα μικρό κτηνοτροφικό χωριό στα πρωτοσέλιδα; Ο πρόεδρος της Ανάβρας δεξιώνεται δημοσιογράφους με την άνεση τηλεοπτικού σταρ διαλαλώντας ευημερία σε καιρούς ανέχειας. Κάτι όμως δεν πάει καλά με αυτή τη μικρή γωνιά της Εδέμ...

5. «Από δεύτερο χέρι» - σκηνοθεσία Αλέξης Αλεξίου
Ότι πετιέται δεν είναι για πέταμα, τουλάχιστον όχι για το Λάμπρο και τη Ματίνα, που το ‘χουν βάλει σκοπό να ανακυκλώσουν όλους τους περιφρονημένους θησαυρούς της Αθήνας.

6. «Σπορέας σπόρων» - σκηνοθεσία Χάρης Ραφτογιάννης
Αν πετάξουμε τη μητέρα φύση από το παράθυρο, θα μας χτυπήσει την πόρτα με το δικράνι στο χέρι, ή τουλάχιστον έτσι υποστηρίζει ο φωτισμένος γεωπόνος Θοδωρής Μανίκης, που συνεχίζει την παράδοση της φυσικής καλλιέργειας από εκεί που την άφησε ο Μασανόμπου Φουκουόκα

7. «Από το χώμα με αγάπη» - σκηνοθεσία Βάλερυ Κοντάκου, Γιάννης Μισουρίδης
Κάθε Σάββατο πρωί, η εγκαταλελειμμένη Δημοτική Αγορά της Κυψέλης, που μέχρι πέρσι δεν στέγαζε τίποτα περισσότερο από πεσμένους σοβάδες και ξεφτισμένες πινακίδες, μεταμορφώνεται σε αυτοδιοικούμενο προτεκτοράτο βιολογικών λαχανικών!

8. «Μια μικρή μεγάλη ιδέα» - σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου
Εντάξει, όλοι ξέρουμε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μεγαλοεξαγωγέας αγροτικών προϊόντων, γιατί όμως να μη γίνει η gourmet μπουτίκ της Ευρώπης;

9. «Σιγή ιχθύων» - σκηνοθεσία Χάρης Ραφτογιάννης
Μα πού πήγανε τα ψάρια; Ο ένοχος σε αυτό το παράκτιο ντοκιμαντέρ μυστηρίου είναι δυστυχώς οι ίδιοι οι ψαράδες, που δεν σεβάστηκαν τους βυθούς τους όταν έπρεπε. Και τώρα τι κάνουμε;

10. «Όσα παίρνει ο άνεμος» - σκηνοθεσία Άγγελος Κοβότσος
111 ανεμογεννήτριες έχουν ξεσηκώσει πάθη στο νησί της Σκύρου, και μάλιστα πριν καν προλάβουν να τοποθετηθούν. Ποιος είδε τους ντόπιους και δεν τους φοβήθηκε!

11. «Ο τουρισμός ανάποδα» - σκηνοθεσία Μαριάννα Οικονόμου
Η Τήλος, ένα μικροσκοπικό νησάκι 533 ατόμων, ορθώνει το οικολογικό της ανάστημα απέναντι στην τουριστική απληστία της γειτονικής Ρόδου και κάνει τα πάντα για να μην της μοιάσει. Άσχετο αν έγινε γνωστή λόγω των gay γάμων που τέλεσε ο παμπόνηρος δήμαρχος!

12. «Κρέας - ο πόλεμος των πιρουνιών» – σκηνοθεσία Γιάννης Μισουρίδης
Οι πιρουνομαχίες ανάμεσα σε κρεοφάγους και χορτοφάγους έβρισκαν το Γιάννη, πατέρα δύο παιδιών, αδιάφορο μέχρι που η έλευση ενός τρίτου τον έκανε να αναθεωρήσει τη διατροφική του αλφάβητο που ως τώρα άρχιζε και τελείωνε στο γράμμα κ = κρέας.

13. «Ο καλός, ο κακός και ο άσχετος» - σκηνοθεσία Παναγιώτης Φαφούτης
Καλωσήλθατε στην Πάτρα, όπου η οικολογική ασχετοσύνη συνυπάρχει με εκκεντρικούς οικολόγους και μοχθηρούς αντί- περιβαλλοντολόγους σε ένα πολύχρωμο επαρχιακό γαϊτανάκι που τα έχει όλα και συμφέρει!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις