Έλεγχος όλων των πυρηνικών εργοστασίων στην ΕΕ

Ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Γκίντερ Έτιγκερ καλεί σήμερα σε έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες τους εκπροσώπους της πυρηνικής βιομηχανίας, των εποπτικών αρχών και τους κατασκευαστές πυρηνικών εγκαταστάσεων. 

Ο Γερμανός επίτροπος Έτιγκερ, πρώην πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και θιασώτης της πυρηνικής ενέργειας, δήλωσε χθες ότι μετά τα όσα συμβαίνουν στην Ιαπωνία είναι αναγκαία η λήψη μέτρων: «Τώρα πρέπει να ελέγξουμε το πλαίσιο των στάνταρ ασφαλείας σε όλα τα πυρηνικά εργοστάσια των 14 χωρών-μελών της Ένωσης που χρησιμοποιούν πυρηνική ενέργεια. Ο έλεγχος θα διαρκέσει ημέρες, αλλά είναι απαραίτητος».
Ο αρμόδιος επίτροπος εξήγησε επίσης ότι στην έκτακτη σύνοδο για την πυρηνική ενέργεια συμμετέχει και η Αυστρία διότι «είναι σαφές πως η ασφάλεια της Ευρώπης είναι ενιαία, γι’ αυτό καλείται και η Αυστρία που δεν διαθέτει μεν κανένα πυρηνικό εργοστάσιο, αλλά αισθάνεται ότι απειλείται. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, για ζητήματα ασφαλείας που ξεπερνούν τα όποια παγκόσμια συμφέροντά μας στην Ρωσία, την Κίνα ή τις ΗΠΑ.»

«Τεστ αντοχής στα πυρηνικά εργοστάσια»
Η Αυστρία απέρριπτε πάντα τη χρήση ατομικής ενέργειας, γι’ αυτό αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα με μεγάλο σκεπτικισμό τα πυρηνικά εργοστάσια των γειτονικών της χωρών. Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας Νικόλαους Μπερλάκοβιτς ζητά τώρα «τεστ αντοχής για όλα τα πυρηνικά εργοστάσια στην Ευρώπη», εφ’ όσον «οι Ευρωπαίοι ανησυχούν βλέποντας τι συμβαίνει στην Ιαπωνία. Το τεστ αντοχής των τραπεζών έγινε γιατί μας χρειαζόταν ασφάλεια στον τραπεζικό τομέα. Τώρα χρειάζονται οι πολίτες ασφάλεια.»
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πυρηνικής ενέργειας στην ΕΕ είναι η Γαλλία, η οποία διαθέτει 58 εργοστάσια με πυρηνικούς αντιδραστήρες που καλύπτουν τα τρία τέταρτα της ηλεκτρικής της ενέργειας.
Στην ΕΕ υπάρχουν συνολικά 143 πυρηνικά εργοστάσια σε 14 χώρες – μέλη διαφορετικής παλαιότητας και πρόκειται να κατασκευαστούν άλλα 6.

Πυρηνική ενέργεια διαφορετικών ταχυτήτων
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γερμανία, σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα την απεξάρτησή τους από την πυρηνική ενέργεια, άλλες, όπως η Ιταλία και η Πολωνία, σκοπεύουν να εισαγάγουν τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η Τσεχία, η Σλοβακία, η Βουλγαρία και η Λιθουανία πρόκειται να κατασκευάσουν νέα πυρηνικά εργοστάσια. Υπάρχουν όμως και άλλες, όπως η Σουηδία και το Βέλγιο, που επιθυμούν να παρατείνουν τη λειτουργία των παλαιών πυρηνικών τους εργοστασίων.
Η ΕΕ διαθέτει επίσης ‘κοινή οργάνωση’ για την ατομική ενέργεια, η οποία μάλιστα υπήρξε τη δεκαετία του 50 ένας απο τους ιδρυτικούς πυλώνες της σημερινής ΕΕ. Πρόκειται για την EURATOM, την Ευρωπαϊκή Κοινότητα για την Ατομική Ενέργεια, η οποία συντονίζει την προμήθεια πυρηνικών καυσίμων.
Να σημειώσουμε ότι εκτός από τη Γερμανία, της οποίας χθες η κυβέρνηση ανέστειλε την παράταση λειτουργίας των πυρηνικών εργοστασίων, η Γαλλία και η Βρετανία δήλωσαν μεν ότι επιβάλλεται ο έλεγχος των πυρηνικών εργοστασίων, αλλά έσπευσαν να υποστηρίξουν δια στόματος των αρμοδίων υπουργών ότι τα εργοστάσιά τους δεν είναι κατασκευασμένα σε σεισμογενή περιοχή, όπως εκείνα της Ιαπωνίας.
Τέλος η ρωσική κυβέρνηση που πρόκειται να κατασκευάσει ακόμη 26 νέα πυρηνικά εργοστάσια μέχρι το 2020 δήλωσε πως «δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος ραδιενεργού νέφους στις παράκτιες περιοχές της», αλλά τόνισε παράλληλα ότι εντατικοποιήθηκαν οι έλεγχοι μέτρησης ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα.

Διαβάστε: http://www.dw-world.de/dw/article/0,,6470800,00.html

ΠΗΓΗ: Deutsche Welle

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις